Mijn favorieten

Energielabel

Gaat u uw huis verkopen? Dan bent u verplicht een energielabel aan te vragen. Op het moment dat een woning van eigenaar wisselt, moet u als verkoper het energielabel overhandigen aan de nieuwe eigenaar.

Verkoopt u een woning zonder energielabel, dan kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot 405 euro. Het aanvragen van een energielabel kost geld. Dit bedrag kan variëren van een paar euro tot een paar tientjes. De erkend deskundige, die uw aanvraag controleert, kan zelf de prijs bepalen. U kunt uit de lijst van deskundigen kiezen met welke deskundige u in zee wilt gaan. 
 

Energielabel aanvragen 

Officieel hoeft u het energielabel pas bij overdracht bij de notaris (het officiële verkoopmoment) te overhandigen. Maar in de praktijk zullen kopers als ze bezig zijn met het zoeken van een woning, al willen weten wat het energielabel is. Vraag daarom bij het te koop zetten van uw woning al een energielabel aan. Uiteraard kunnen wij u hierbij van dienst zijn, neem gerust contact met ons op.
De officiële website om een energielabel aan te vragen is www.energielabelvoorwoningen.nl
 
Hieronder leest u hoe de aanvraag in zijn werk gaat en welke gegevens u nodig hebt.

 

Zes stappen

Het aanvragen van een energielabel gaat in zes stappen:
1. Inloggen met DigiD.
2. Gegevens van uw woning controleren en eventueel aanpassen (hooguit 10 gegevens).
3. Bewijs toevoegen aan het online woningdossier.
4. Erkende deskundige selecteren die het bewijs gaat controleren.
5. Gegevens versturen.
6. Energielabel ontvangen (de registratie gaat automatisch).

 

Stap 1: DigiD

Met uw DigiD kunt u inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Uw DigiD bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord die u allebei zelf kiest. Heeft u nog geen DigiD, of bent u uw gebruikersnaam of wachtwoord vergeten: ga dan naar digid.nl/vraag-en-antwoord/wachtwoord-vergeten.
 

Stap 2: gegevens over uw woning

Het energielabel van uw woning wordt bepaald aan de hand van bouwjaar, woningtype, woningoppervlakte en andere woningkenmerken die van belang zijn voor het energieverbruik. Deze kenmerken zijn:
- Soort glas
- Gevelisolatie
- Dakisolatie
- Vloerisolatie
- Soort verwarming
- Aparte voorziening voor warm water badkamer naast CV ketel (geen keukenboiler)
- Ventilatiesysteem
- Zonnepanelen en zonneboiler

 

Stap 3: bewijs toevoegen

U moet bewijzen dat de gegevens die u aanlevert juist zijn. Documenten die als bewijs kunnen gelden zijn:
- een ver- of aankoopbrochure, die door uw makelaar of projectontwikkelaar is opgesteld
- Het bouwkundig rapport of taxatierapport dat u bij de aankoop van uw huis hebt laten opstellen.
- De factuur van een verbouwing waarin duidelijk staat welke maatregelen zijn getroffen.
- Foto's van de woningkenmerken.

 

Stap 4 en 5: een controleur kiezen en alle gegevens versturen

In de tool www.energielabelvoorwoningen.nl kunt u een door de Rijksoverheid erkende deskundige kiezen die bevoegd is om uw gegevens en bewijs te controleren.
 

Stap 6: Het energielabel in uw mailbox

Als de erkende deskundige het bewijs accepteert, dan volgt registratie van het energielabel in de officiële database op www.zoekuwenergielabel.nl. U krijgt ook een digitaal document van het energielabel, met alle kenmerken van uw woning. Deze kunt u via mail doorsturen naar ons, dan verwerken wij het verder in het verkoopdossier en zorgen wij dat de koper t.z.t. het energielabel ontvangt. 
 

Voorlopig energielabel niet voldoende

Alle woningeigenaren hebben begin 2015 van de Rijksoverheid via een brief een voorlopig energielabel gekregen. U kunt het voorlopige energielabel van uw woning checken op: www.zoekuwenergielabel.nl.
Dit voorlopige energielabel is bedoeld om huiseigenaren bekend te maken met het energielabel en om te stimuleren om een definitief energielabel aan te vragen. Voor het bepalen van het voorlopige energielabel van uw huis is gebruik gemaakt van verschillende openbare gegevens, zoals het type en het bouwjaar van de woning, en van onderzoeksgegevens over de energiezuinigheid van vergelijkbare woningen.
Het voorlopige label is een schatting. In de praktijk kan uw woning een beter of slechter energielabel hebben. Het voorlopig energielabel is niet rechtsgeldig. Voor de overdracht van uw woning, bij verkoop of verhuur, dient u dan ook een definitief label te overhandigen. Gaat u uw woning niet verkopen of opnieuw verhuren, dan hoeft u het voorlopige energielabel niet definitief te maken (maar het mag wel).

 

Een indicatie van het energielabel van uw woning

Wilt u op een makkelijke manier een indicatie krijgen van het energielabel van uw woning, ga dan naar www.verbeteruwhuis.nl en vul daar uw woninggegevens in. Behalve een indicatie van het energielabel, laat het ook zien hoe het energielabel verbetert als er energiebesparende maatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie.
Let op! Deze site geeft een inschatting van het energielabel van uw woning, u kunt daaraan geen rechten ontlenen. Deze indicatie vervangt een rechtsgeldig energielabel niet. Dat geldt ook voor andere modules op het internet die een schatting geven van een energielabel.

 

Geldigheidsduur energielabel

Energielabels die vóór 2015 zijn opgesteld zijn blijven, evenals het nieuwe energielabel, 10 jaar geldig (vanaf opnamedatum). Dit betekent dat hetzelfde energielabel gedurende 10 jaar kan worden overhandigd als er een nieuwe koper van de woning is.
 

Klachten over het aanvragen van een energielabel

Bent u niet tevreden met de aanvraag van het energielabel of de handelswijze van de erkend deskundige? Probeer uw klacht eerst met de erkend deskundige op te lossen. Levert dit niets op, dan kunt u uw klacht voorleggen aan de Stichting Geschillencommissie voor Consumentenzaken.