Mijn favorieten

Energielabel

Energielabel voor woningen 



Verkoop, verhuur en oplevering

Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een geldig energielabel verplicht. Het label dient door verkoper of verhuurder overhandigd te worden bij oplevering (nieuwbouw) , transport (levering bestaande koopwoning) en verhuur. Bij niet naleving kan de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een boete opleggen.
 

Nieuw energielabel per 1 januari 2021

Het energielabel wordt bepaald aan de hand van de Nederlandse technische afspraak (NTA) 8800. Het energielabel vermeldt het gebruik van het aantal kWh/m2 fossiele energie per jaar. De labelklasse loopt van A++++ naar G.
Voor het verkrijgen van een energielabel moet een vakbekwaam adviseur langskomen om het label te bepalen. Het label wordt hiermee nauwkeuriger en het is mogelijk om verbetermogelijkheden op maat aan te bieden. Het nieuwe label draagt bij aan bewustwording en is een stimulans voor verduurzaming, en daarmee voor energiebesparing en CO2-reductie. 
 

Kosten

De kosten voor het aanvragen van het label zijn dan ook fors omhoog gegaan. De kosten voor het aanvragen van het label zijn afhankelijk van het type en de grootte van de woning en bedragen ergens tussen de 250 en 400 euro.
 

Advertenties

Het is voor een gebouweigenaarverplicht om de labelletter te vermelden wanneer het gebouw in commerciële media te koop of te huur wordt aangeboden.
De labels worden geregistreerd in de landelijke registratiedatabase EP-online. Je kunt via deze website en via de website energielabel.nl eveneens eenvoudig achterhalen of er reeds een energielabel aanwezig is. Woningeigenaren kunnen hun energielabel inzien via MijnOverheid: https://www.logius.nl/actueel/energielabel-woning-inzien-op-mijnoverheid.
 

Gecertificeerde adviseurs

De adviseur dient gecertificeerd te zijn conform de Beoordelingsrichtlijn (BRL) 9500. Op de website van http://www.centraalregistertechniek.nl/epadviseur/ is een overzicht terug te vinden van alle gecertificeerde energieprestatie-adviseurs in Nederland. De gebouweigenaar vraagt hier een offerte aan, bevestigt deze en maakt een afspraak met de energieadviseur.
 

Uitzonderingen op de labelplicht

Welke woningen labelplichtig zijn en welke uitzonderingen er zijn op de labelplicht vindt u in het document ‘Welke woningen zijn energielabelplichtig’ op de site van de RVO.